7 listopada 2023

REWOLUCJA ŻYWNOŚCIOWA W EUROPIE: 2024-2025

Jakie zmiany czekają branżę spożywczą w ramach strategii UE "Od pola do stołu"

Konferencja Online

Image Image

PROGRAM

9:20-10:10

Zastosowanie owadów w produkcji żywności: potencjalne korzyści i wyzwania

Przedstawimy sposób, w jaki owady mogą być wykorzystywane jako składnik żywności, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Skupimy się na wyzwaniach związanych ze znakowaniem alergenów oraz metodach przekonania konsumentów do spożywania produktów z owadami.


Podczas panelu dowiesz się m.in.:

  • jakie są nowoczesne technologie hodowli i przetwarzania owadów,
  • jakie są regulacje i perspektywy rynkowe dotyczące owadów jako źródła białka,
  • jakie są perspektywy rynkowe dla owadów jako źródła białka, zwracając uwagę na potencjalne trendy, takie jak rosnące zainteresowanie zrównoważonymi źródłami białka i zmieniające się preferencje konsumentów.

10:10-10:25

Przerwa

10:25-11:20

Precyzyjne rolnictwo: wykorzystanie technologii cyfrowych i danych

Podczas panelu omówimy jak nowoczesne technologie, takie jak GPS, teledetekcja, drony, automatyzacja i analiza danych, są wykorzystywane do zwiększenia efektywności i zrównoważenia praktyk rolniczych. Przedstawimy również koncepcję rolnictwa precyzyjnego, które polega na dostosowywaniu praktyk upraw do specyficznych warunków lokalnych.


Podczas panelu dowiesz się m.in.:

  • jakie są możliwe do zastosowania innowacje technologiczne w rolnictwie i jaki jest ich wpływ na produkcję żywności
  • jakie technologie wspierają zrównoważony rozwój rolnictwa
  • jak możesz wprowadzać innowacje technologiczne w swoim gospodarstwie

11:20-11:35

Przerwa

11:35-12:35

Nowe zasady oznaczania terminu przydatności do spożycia a marnowanie żywności: wyzwania i możliwości

Przeanalizujemy obecne przepisy dotyczące oznaczania terminu przydatności do spożycia na produktach spożywczych i zastanowimy się, czy nowe propozycje spełnią swoje założenia.


Podczas panelu dowiesz się m.in.:

  • jak zapowiadane zmiany oznaczania terminu przydatności do spożycia należy rozpatrywać w kontekście bezpieczeństwa żywności.
  • jak nieodpowiednie lub niezrozumiałe oznakowanie terminu może przyczynić się do marnowania żywności,
  • jakie są realne możliwości poprawy sytuacji, tj, zmniejszenia marnowania żywności.

12:35-12:50

Przerwa

12:50-13:50

“Nutri-Score pod lupą”: szansa czy zagrożenie

Przyjrzymy się wadom i zaletom systemu znakowania Nutri-Score. Wyjaśnimy, jak działa i czy biorąc pod uwagę jego założenia, może przynieść korzyści dla producentów. Skupimy się na obecnych regulacjach dotyczących Nutri-Score, zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym.


Podczas panelu dowiesz się m.in.:

  • jakie kraje już wprowadziły Nutri-Score i jakie są ich doświadczenia, jak również te, które jeszcze tego nie zrobiły, i dlaczego,
  • jaka przyszłość czeka Nutri-Score i jakie są potencjalne scenariusze oraz ich wpływ na producentów żywności".
  • jak systemy znakowania na przodzie opakowania mogą wpłynąć na producentów żywności, na przykład jak mogą wpłynąć na strategię marketingową, procesy produkcji czy relacje z konsumentami.

13:50-14:05

Przerwa

14:05-15:05

Mączka z larw Hermetia illucens jako innowacyjny produkt paszowy.

  • czym charakteryzuje się Hermetia illucens jako gatunek?
  • jak pozyskuje się mączkę z larw H. Illucens?
  • jakie składniki odżywcze posiada mączka owadzia?
  • czym są AMP i dlaczego są tak istotne?
  • czym charakteryzuje się białko owadzie?
  • czy mączka z larw Hermetia illucens jest dobrym produktem paszowym?

PRELEGENCI

Katarzyna Kot

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Michał Hołdaj

dr inż. Barbara Groele

Piotr Skorupski

Paweł Mirosz

mgr inż. Radosław Bogusz

Katarzyna Wolny-Tomczyk

Joanna Olszak

Mgr inż. Kinga Szczepanik

Wojciech Pawlikowski

Joanna Szulc

Klaudia Kałwa

Jacek Skudlarski

PARTNERZY

ORGANIZATOR

PATRONAT MEDIALNY

Image

PARTNER MERYTORYCZNY

Image

Monika Dziedziech

Młodszy menedżer produktu ds. konferencji

mdziedziech@wip.pl

Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.

Infolinia

22 518 29 29

cok@wip.pl