Międzynarodowa Konferencja Online
„OD POLA DO STOŁU”

Jaki wpływ na pracę rolników i producentów będzie miała strategia?

Konferencja oparta na głównych założeniach strategii Unii Europejskiej w ramach Zielonego Ładu.

UDZIAŁ JEST BEZPŁATNY

Miejsce: Online

Termin wydarzenia: 29 września 2022

Zapisz się już dziś!
Dni
Godzin
Minut
Sekund

O KONFERENCJI

Już 29 września 2022 odbędzie się II edycja konferencji online „Od pola do stołu”. Wydarzenie skierowane jest do rolników, producentów żywności, producentów opakowań, hurtowni spożywczych, hurtowni produktów ekologicznych, producentów żywności innowacyjnej i producentów alternatywnych źródeł energii.


Podczas tego bezpłatnego wydarzenia uczestnicy będą mogli wysłuchać sześciu modułów, w których udział wezmą eksperci w swoich dziedzinach. Poruszone zostaną następujące kwestie:

Moduł I: Pestycydy

Moduł II: Dobrostan zwierząt

Moduł III: Maszyny i pojazdy rolne

Moduł IV: Znakowanie żywności

Moduły III i IV będą miały formułę międzynarodową: wysłuchamy opinii zagranicznych specjalistów z dziedzin rolnictwa ekologicznego i znakowania środowiskowego.


Rok 2022 stoi pod znakiem licznych zmian w przepisach, również tych dotyczących produkcji żywności. Wiele z nich należy do konsekwentnie realizowanego planu poprawy diety Europejczyków. Prawodawstwo Unii Europejskiej dąży do stopniowego ograniczania użycia pestycydów oraz wzrostu świadomości konsumentów w kwestii składników odżywczych pożywienia. Planowane jest ograniczenie promocji żywności o wysokiej zawartości tłuszczów, soli i cukrów.


Konferencja „Od pola do stołu” pozwoli uczestnikom uaktualnić i usystematyzować wiedzę na temat nowości prawnych w branży. Dzięki niej zrozumienie przemian i wdrożenie ich w swojej działalności stanie się znacznie łatwiejsze.


Wydarzenie jest zupełnie bezpłatne!

Moduł V: Zapobieganie marnowania żywności

Moduł VI: Edukacja przyszłości w rolnictwie i produkcji

  • producentów żywności
  • rolników
  • producentów opakowań
  • hurtowni spożywczych
  • hurtowni produktów ekologicznych
  • producentów żywności innowacyjnej
  • producentów alternatywnych źródeł energii

Dla kogo:

Korzyści:

  • udział w bezpłatnym wydarzeniu w gronie znakomitych ekspertów
  • możliwość zdobycia praktycznej wiedzy przydatnej w pracy
  • przygotowanie się do rewolucyjnych zmian, jakie wejdą w życie
  • możliwość udziału w wydarzeniu w dogodnych warunkach z każdego miejsca
Zapisz się!

PROGRAM

9.00-9.10

SESJA INAUGURACYJNA

9.10-10.10

Panel I - Pestycydy

  • Zintegrowane zwalczanie szkodników
  • Alternatywy dla chemicznych pestycydów
  • Sadownictwo - sprawdzone praktyki "Życie w ogrodzie”

10.10-10.25

Przerwa

10.25-11.25

Panel II - Dobrostan zwierząt

  • Odporność na środki przeciwdrobnoustrojowe
  • Znakowanie dobrostanu zwierząt
  • Dobrostan zwierząt podczas transportu i uśmiercania

11.25-11.40

Przerwa

11.40-12.40

Panel III Znakowanie żywności

  • Znormalizowane obowiązkowe etykietowanie na przodzie opakowania
  • Poszerzenie zakresu obowiązkowych informacji o pochodzeniu w odniesieniu do niektórych produktów

12.40-12.55

Przerwa

12.55-13.55

Panel IV Zapobieganie marnowania żywności

  • Jak wykorzystać odpady w produkcji przetwórstwa żywnościowego?
  • Jakie są planowane zmiany przepisów dotyczących oznaczeń dat (terminu przydatności do spożycia “należy spożyć do” i “daty minimalnej trwałości “najlepiej spożyć przed”)

13.55-14.10

Przerwa

14.10-15.25

Panel V - Edukacja przyszłości w rolnictwie i produkcji

15:25-15:30

Zakończenie konferencji

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA STRATEGII UNII EUROPEJSKIEJ „OD POLA DO STOŁU” W RAMACH ZIELONEGO ŁADU

  • Ograniczenie stosowania pestycydów o 50%
  • Ograniczenie strat składników pokarmowych o min. 50%
  • Ograniczenie stosowania nawozów o min. 20%
  • Ograniczenie antybiotyków na fermach o min. 50%
  • Przeznaczenie min. 25% gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne
  • Zrównoważone etykietowanie żywności
  • Rozważenie możliwości etykietowania dot. dobrostanu zwierząt
  • Etykiety dot. wartości odżywczej pojawią się na przodzie opakowań
  • Rozwój alternatywnych białek
  • Utworzenie profili żywnościowych

ZOSTAŃ PARTNEREM KONFERENCJI

Ogólnopolska Konferencja "Od pola do stołu" to strategiczne spotkanie profesjonalistów. Kongres gromadzi w jednym miejscu rolników, producentów: żywności, opakowań, przedstawicieli hurtowni: spożywczych, produktów ekologicznych, a także producentów alternatywnych źródeł energii.


Podczas Konferencji uczestnicy dzielą się najlepszymi praktykami, wiedzą i doświadczeniem, ale przede wszystkim szukają rozwiązań, które pomogą im jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby rynku.


Jeśli posiadasz know-how, narzędzia lub usługi mogące usprawnić pracę rolników i producentów żywności nie powinieneś przegapić tej Konferencji.

Mariola Kaczmarek

Specjalista ds. sprzedaży konferencji

kom. +48 607153120

e-mail: mkaczmarek@wip.pl

PRELEGENCI

Tomasz Domański

Dr inż. Barbara Groele

Marta Łanoch

Katarzyna Kot

Dr Artur Miszczak

Maciej Jagaciak

Wojciech Pawlikowski

dr Agnieszka Szymecka

Piotr Skorupski

Magdalena Wolska

Piotr Talaga

Dr Monika Gętek - Paszek

Michał Hołdaj

Justyna Zwolińska

Małgorzata Szadkowska

Kuba Korczak

Łukasz Peroń

Michał Pniak

Antton Alza Larruskain

Xavier Averós Florensa

Iwona Giełdowska

Michał Palma

Łukasz Peroń

Michał Pniak

PARTNERZY

ORGANIZATOR

PATRONAT HONOROWY

PATRONAT MERYTORYCZNY

WSPÓŁPRACA

WARUNKI UCZESTNICTWA

Zasady uczestnictwa w konferencji on-line:

Konferencja on-line jest bezpłatna.

Po zapisaniu się na konferencję otrzymasz mail potwierdzający udział w konferencji. Koniecznie potwierdź swój udział w konferencji, klikając w link z e-maila!

W ramach rejestracji zapewniamy:

  1. Materiały konferencyjne przez 7 dni po konferencji
  2. Certyfikat imienny z potwierdzeniem uczestnictwa
  3. Merytorykę - doświadczeni Eksperci
  4. E-booki rolnicze

W dniu rozpoczęcia konferencji przypomnimy Ci o niej e-mailowo oraz prześlemy informacje organizacyjne.

Do 30 września 2022 r. otrzymasz certyfikat uczestnictwa w konferencji online, który będziesz mógł samodzielnie wydrukować.






 

* Pole oznaczone gwiazdką jest obowiązkowe

Formularz rejestracyjny

KONTAKT

Monika Glegoła
Koordynator ds. konferencji

Telefon: 604 438 841

E-mail: mglegola@wip.pl