Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu

Dowiedz się, jakie są zasady żywieniowe dzieci przedszkolnych oraz jakie potrawy podawać, aby dzieci chętnie jadły posiłki z warzyw, ryb, mięsa i kasz.


KUP e-KURS >>

Przystąp do

e-kursu i zyskaj:

  • 4 wykłady video ze wskazówkami dietetyka oraz merytoryczne materiały szkoleniowe.
  • Co miesiąc konsultacje online z Dietetykiem zadajesz pytanie i otrzymujesz gotową odpowiedź.
  • Zdrowy i pożywny jadłospis z przepisami na 4 pory roku, także dla tych z alergiami pokarmowymi.
  • Scenariusz zajęć z piramidą żywieniową.
  • Quiz, dzięki któremu podsumujesz zdobytą wiedzę.
  • Inspiracje podania kolorowych i zabawnych potraw

Jak gotować w przedszkolu?

Kurs jest przeznaczony dla intendentów i kadry kuchennej, która planuje i przygotowuje posiłki dla dzieci. Jeśli chcesz, aby posiłki serwowane w Twojej placówce były smaczne, pełnowartościowe i dzieci jadły je ze smakiem – ten kurs jest dla Ciebie.


Jeśli jesteś dyrektorem i chcesz, aby przedszkolaki zachwalały rodzicom potrawy, które przygotowuje Twój zespół – ten kurs jest dla Ciebie.


Dzięki wskazówkom w kursie sprawisz, że Twoi podopieczni będą zdrowo odżywieni, zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywienia.

Jaki jest zakres wiekowy dzieci?

Wskazówki i podane w kursie wskazówki żywieniowe dotyczą dzieci od 3 do 6 lat.

Sprawdź, co zawiera kurs

Kurs składa się 4 modułów szkoleniowych, zawierających wykład wideo oraz materiały szkoleniowe z możliwością wielokrotnego odtwarzania, zapisania i wydrukowania.

Moduł 1 | Podstawowe prawdy o żywieniu dzieci – czyli co jest najważniejsze i dlaczego?

Po przerobionym szkoleniu kursant zyska wiedzę dotyczącą zagadnień takich jak:

  • Jak powinna być rozłożona kaloryczność w posiłkach przedszkolnych
  • Piramida żywienia w ujęciu jadłospisu przedszkolnego
  • Jak wprowadzać do diety dzieci pełnoziarniste produkty zbożowe
  • Jak podawać dzieciom naturalne produkty mleczne, aby chciały je zjeść
  • Z jakich produktów mięsnych należy zrezygnować w żywieniu przedszkolnym i czym je zastąpić?
  • Ile razy w tygodniu powinna być podawana ryba, jaja, rośliny strączkowe?
  • Co z cukrem i solą – ilości, normy, przykłady.
  • Dlaczego przedszkolaki nie tkną niektórych dań?
  • Jak zaprojektować organizację wydawania posiłków, aby dzieci chętniej jadły
  • Przemycanie warzyw w różnych potrawach – przykłady, receptury

Moduł 2 | Co zrobić, aby dzieci chętniej jadły

w przedszkolu? Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

  • Jakie produkty spożywcze może spożywać dziecko na diecie bezmlecznej
  • W jakich produktach szukać wapnia w diecie bezmlecznej.
  • Jakie produkty spożywcze można spożywać na diecie bezglutenowej
  • Na co zamienić jajka w potrawach (kotletach, naleśnikach, ciastach), aby potrawa się udała i była smaczna
  • Praktyczne przykłady posiłków przedszkolnych z modyfikacjami dla alergików: dieta bezmleczna, bezglutenowa, bez jajek
  • Praktyczne wskazówki, jak zmodyfikować przepisy kulinarne, aby jedną potrawę mogły zjeść dzieci zdrowe i alergiczne

Moduł 3 | Alergik w kuchni – jak gotować, aby i alergik się najadł

  • Jaka ilość cukru jest dopuszczalna w jadłospisie przedszkolnym
  • Czy dzieciom można podawać soki, a jeśli tak, to w jakich ilościach
  • W jakich produktach kryje się cukier
  • Co może zrobić przedszkole, aby zredukować ilość cukru w jadłospisie przedszkolnym
  • Przepisy kulinarne na zdrowe ciasteczka i lemoniady dla dzieci

Moduł 4 | Problem przesłodzenia dzieci. Jak gotować,aby dzieci nie spożywały zbyt dużych ilości cukru

W ramachmateriałów dydaktycznych Kursant otrzymuje gotowy zdrowy jadłospis dla przedszkolaków, na 4 pory roku, na śniadanie, obiad i podwieczorek. Jadłospis wraz z przepisami opracowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Food & Diet.


Scenariusz lekcji na temat zdrowego żywienia – świetna zabawa dla najmłodszych i jednocześnie nauka o tym, jak prawidłowo się odżywać. Scenariusz opiera się na edukacji i zabawie w jednym!


Kolorowe i zabawne inspiracje podania potraw dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Trener w e-kursie

mgr inż. Magdalena Szymańska

Dyplomowany specjalista dietetyk

Ukończyłam studia magisterskie o specjalizacji dietetyka, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Od ponad 10 lat pracuję w zawodzie, towarzysząc pacjentom w zmianie sposobu odżywiania i kreowaniu nowych, zdrowych nawyków żywieniowych.

Kurs dostępny jest na przyjaznej platformie szkoleniowej, dzięki czemu masz dostęp do swojego szkolenia w dowolnym miejscu i czasie na komputerze stacjonarnym, na laptopie lub smartfonie.


Po opłaceniu kursu otrzymasz mail z danymi dostępu do platformy szkoleniowej. Możesz zatem rozpocząć szkolenie natychmiast po zakupie.

Wybierz pakiet e-kursu dla siebie

START

Pakiet polecany -VIP

247.00

netto

netto

298.00

366.54

( ZŁ BRUTTO)

4 wykłady wideo ze wskazówkami dietetyka oraz merytoryczne materiały szkoleniowe.


Zdrowy i pożywny jadłospis z przepisami na 4 pory roku, także na alergików.


Inspirujące przykłady podania dań dla najmłodszych.


Scenariusz zabawnych zajęć z piramidą żywieniową.


Quiz, dzięki któremu podsumujesz zdobytą wiedzę.

4 wykłady wideo ze wskazówkami dietetyka oraz merytoryczne materiały szkoleniowe.


Zdrowy i pożywny jadłospis z przepisami na 4 pory roku, także na alergików.


Inspirujące przykłady podania dań dla najmłodszych.


Scenariusz zabawnych zajęć z piramidą żywieniową.


Quiz, dzięki któremu podsumujesz zdobytą wiedzę.


Co miesiąc konsultacje online z dietetykiem – zadajesz pytanie i otrzymujesz gotową odpowiedź.



Kup e-kurs
Kup e-kurs

303.81

( ZŁ BRUTTO)

netto

brutto

Łącznie do zapłaty:

Wypełnij formularz:

netto

( zł brutto )

Patronat merytoryczny

Wiedza i Praktyka sp. z o.o., ul. Łotewska 9A, 03-918 Warszawa,

tel.: (22) 518 29 29, e-mail: cok@wip.pl


Numer NIP: 526-19-92-256, Numer KRS: 0000098264 - Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie

XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, Wysokość kapitału zakładowego: 200 000 zł.